hang-looseIedereen associeert Hawaï spontaan met palmbomen, zon, zee, strand en cocktails…wel, het beeld die we allemaal voor ogen hebben klopt grotendeels. Het is en blijft natuurlijk een Amerikaanse Staat dus Burger King, McDonalds, Wallmart en andere multinationals zijn hier niet minder bekend als in die andere 49 staten van de USA maar de sfeer is heel ‘cool’. Wij zitten (eeuhh, er wordt vooral getraind hoor) nu op Big Island wat op zich het grootste eiland is van de 137 waaruit Hawaï bestaat. De hoofdstad, Honolulu, ligt echter op het eiland Oahu. Een ander, voor ons beter gekend eiland, is Molokai.
Hier in Kona, de hoofdstad van Big Island, echter geen Amerikaanse toestanden in het dagelijkse leven. Hoewel het hier aan de kust vooral toerisme is kenmerkt de dagelijkse gang van zaken zich vooral als ‘take it easy’.

Geen files van ‘Affligem tot Aalst’, geen razende auto’s, geen gedrum op de voetpaden, geen bedienden in maatpak,…De maximum snelheden op de snelwegen liggen naar onze normen behoorlijk laag en iedereen houdt zich perfect aan deze regels! Op de meeste kleinere kruispunten zonder lichten staat overal een STOP-streep op de grond, iedereen stopt en er heerst een beurtsysteem om weer verder te rijden. Eerst de auto die van links kwam, dan de auto voor jou, dan terug een auto van links, dan is het jouw beurt, enz…De volledige way of life wordt hier samengevat in één term…Hangloose.

Wij beperken ons nu vooral tot verplaatsingen op het parcours, naar het zwembad, de supermarkt en in onze condo maar meer landinwaarts kan je er nog 2 actieve vulkanen en een aantal dode vulkanen vinden. Er wonen ook meer locals en de natuur is er groener en ruiger. Er worden vooral koffiebonen, macadamianoten, papajas en orchideeën geteeld.
Na de wedstrijd hebben we hier dus nog wel het een en ander te ontdekken!