images2Vandaag stond nog een laatste langere training op het programma, 3u fietsen, weliswaar aan een rustig tempo. Vanaf morgen worden de trainingen stelselmatig teruggeschroefd en worden enkel nog kortere prikkels gegeven om het lichaam wakker te houden en niet lui te worden.

Het principe van training bestaat er uit dat we een verstoring in het lichaam teweeg brengen (hart, longen en spieren) en dat er na deze verstoring een herstelfase wordt gegund aan het lichaam. Hoe groter de ‘verstoring’ hoe groter de herstelfase moet zijn. Na dit herstel is het lichaam in staat om zich beter te wapenen tegen een volgende belasting. Belangrijk te weten is dat deze herstelfase verschillend is van persoon tot persoon. Iemand die goed getraind is zal sneller herstellen en beter weerstand kunnen bieden aan een volgende (hogere) belasting. Ons lichaam wordt dus eigenlijk sterker van de rust na de inspanning dan van de inspanning zelf.

Dit is wat zich deze week ook moet voordoen om in ideale omstandigheden aan de start te staan. De laatste maanden zijn we constant bezig geweest met onszelf te belasten, te herstellen (niet door in de zetel te liggen maar door rustige trainingen in te lassen), een hogere belasting te weerstaan, dito ‘rust’ in te lassen…zo groei je langzaam toe naar je (hopelijk) beste vorm.
Deze week wordt ons lichaam dus veel rust gegund en worden de trainingen drastisch beperkt zodat de spieren zich herstellen van de opgelopen schade.

Rechtevenredig met deze trainingsafbouw wordt de koolhydraten- of glycogeenvoorraad in de spieren opgebouwd. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron van het lichaam dus hoe meer je er kan opslaan, hoe verder je zal komen in ons geval.
Het komt er dus op neer om de juiste voedingsmiddelen naar binnen te werken. Pasta, rijst, wit brood, confituur, honing, fruitsappen (zonder pulp) zijn de (3) dagen voor de wedstrijd niet van het menu weg te denken. Alle groenten en andere vezelrijke producten worden best achterwege gelaten om geen onnodige sanitaire stops te moeten inlassen op de wedstrijddag. Een beetje vetarme vis of mager vlees zorgen voor wat variatie…glycogeen helpt ook vocht op te slaan dus veel drinken helpt om het eerste vochtverlies van de inspanning op te vangen.

Veel spannends staat ons deze week dus niet te wachten maar dit zal ruimschoots gecompenseerd worden door de komst van de trouwste supporters!!!