naamloos2 Tja, de mooiste successen komen blijkbaar uit de meest onverwachte hoek…Ik startte gisteren met bepaalde verwachtingen voor mezelf die ik aan niemand had kenbaar gemaakt. Ik wist dat ik geen 9u of minder in de benen had na een gebrekkige voorbereiding. 7 weken geleden geraakte ik nog geen poot vooruit en moest ik het met een hematocriet van 31 en een gekelderde ijzerwaarde stellen…na het vaststellen van het probleem duurde het nog een weekje vooraleer de motor langzaam terug aansloeg, nog steeds met vallen en opstaan maar wel telkens met een sterkere mentale weerbaarheid.

De laatste week voor vertrek geloofde ik in een totaaltijd van 9u15, uiteraard zonder het parcours te hebben waargenomen. Na vorige woensdag, de verkenning van het fietsparcours, dacht ik nog steeds dat dit haalbaar was. Het beloofde heel warm te worden en dat is nu net een omstandigheid die ik graag heb.
Ik had toen immers nog niet door dat het hier ook ongenadig hard kan waaien en dat het looponderdeel een bijzonder zware dobber zou worden agv een constant op-en aflopende omloop (4×10.5km).
Op zaterdag mochten we al een staaltje van de ‘Meetjeslandse polderwind’ ervaren tijdens het inchecken van de fietsen…ik voelde toen al aan dat het wel eens ‘stoempen’ zou kunnen worden.

Zondagmorgen begon veelbelovend, een wolkendek dat langzaam aan weg trok, geen wind en een vlak Ullibarrimeer. Om 8u10 liepen we de plas in en begon onze lange dag. Na een 500m had ik een goed gevoel te pakken en zwom ik zowaar aan de leiding van een grote pak achter een 5-tal snelle zwemmers. De profs waren ondertussen al 10′ vertrokken.
Ik vond het geen goed idee om als eerste te blijven zwemmen en liet me voorbij zwemmen aan de eerste boei om daarna gemakkelijker te kunnen volgen. Er werd een strak tempo gezwommen en alles verliep naar wens. Ondertussen was de wind opgekomen en maakten de golven het een stuk moeilijker om te oriënteren en te ademen.
Groot was mijn verbazing toen ik toch 1:00 zag staan op mijn uurwerk toen ik voet aan wal zette…achteraf bleek dat we meer dan 4000m gezwommen hebben.

Na een behoorlijke wissel begon ik aan mijn urenlange fietstocht. Ik had direct het goede ritme gevonden en reed al snel de eerste vrouwelijke profs voorbij. Even later reed ik zelfs tussen de laatste mannelijke profs. Het eerste deel van het parcours was constant glooiend maar kregen we steeds meer hoogtemeters te verwerken. Het tweede deel van het parcours was naar ons mening dan iets sneller…maar daar blies de wind dan weer hard in het nadeel. Het was op sommige momenten moeilijk om de fiets (met hoge velgen) in bedwang te houden en dit kostte veel energie. Het snelste stuk van het parcours werd zo het zwaarste stuk, zo een 39km lang (per ronde, dus x3). Wat Steven en mezelf wel opviel, de Spanjaarden kunnen niet te best tegen zo een harde wind in fietsen. Ik liep steeds meer in op de eliteatleten en kon daaruit opmaken dat het allemaal toch zo slecht niet was.
Het was dus al heel snel duidelijk dat er geen snelle fietstijden zouden gereden worden, niet door ons, niet door de profatleten. Ook hier bleek de afstand iets langer te zijn volgens onze laatste informatie, 182km meer bepaald…

Na 5u12 gaf ik mijn fiets dan door aan één van de vrijwilligers en kon ik aan mijn favoriete onderdeel beginnen. Op heel korte afstand voor mij was een andere age grouper binnen gekomen die nog in de tent zat toen ik ook bijna klaar was met wisselen. Al na 500 meter liep ik hem voorbij en kon ik direct afstand nemen. Ik had op dat moment geen idee op welke positie ik liep en zette ‘gewoon’ mijn tocht verder. Ook hier begreep ik al vlug dat het niet evident zou zijn om een marathon van rond de 3u te lopen. Het parcours was allesbehalve vlak en het eerste deel (0-5km) was constant vals plat en tegenwind. Elke ronde opnieuw was het een hele opluchting om het keerpunt van de 5km te bereiken. Bij mijn doortocht na 10.5km werd ik toegeroepen door mijn trouwe supporters dat ik de eerste amateur in de wedstrijd was, wat me toch wel een extra mentale boost gaf. Het doel van een snelle marathontijd (2u59 had ik opnieuw vooropgesteld) werd aangepast naar tempo bestendigen en me niet laten voorbij lopen. Zo wou ik voorkomen dat ik een dreun kreeg in de laatste ronde met als gevolg dat ik mijn podiumplaats nog zou kwijtspelen. Op zich was dit de beste strategie want 3u of minder zou er niet ingezeten hebben op dit bijzonder stevig parcours…de laatste ronde ging het tempo toch wat naar beneden, willen of niet. De marathon liep ik uiteindelijk in 3u07

En zo geschiedde, ik liep na 9u25 als eerste age grouper onder de finishboog. Vooraf kwam mijn droom terug ter sprake om met mijn 2 schatten van dochters de meet te halen als die mogelijkheid zich voordeed…en deze droom heb ik kunnen verwezenlijken!! Schitterend!!!! We staan met ons drietjes op tal van foto’s, werden met grote egards ontvangen en allebei de meisjes kregen een medaille.
Met dit resultaat eindigde ik als 10e in het algemeen klassement tussen de profatleten. Vandaag om 12u vindt de ceremonie award plaats en mag ik een trofee gaan ophalen.

Steven Van Hoorebeke werkte ook een schitterende wedstrijd af in zware omstandigheden. Hij zwom als een dolfijn en kwam na 1u03’38 uit het water, daarna fietste hij beresterk (5u22). De marathon verliep iets moeizamer maar hij toonde volharding en eindige in een tijd van 10u52. De organisatie is erin geslaagd om zijn chipnummer te wisselen met een andere atleet, vandaar dat er van hem (voorlopig) geen tussentijden te vinden zijn. Ook gisteren kon hij niet gevolgd worden om die reden…jammer voor zijn eerste deelname aan een volledige triatlon. Als coach van Steven ben ik zeker tevreden over zijn prestatie.
Dit was, Hawaï buiten beschouwing gelaten, de zwaarste volledige triatlon waar ik al aan deelnam. Hoe gemoedelijk het er hier ook aan toeging, voor een debuut was dit geen cadeau.

En uiteraard was dit alles opnieuw niet mogelijk geweest zonder de steun van mijn vrouwtje, mijn ouders en schoonmama. Ook Steven zijn Sofie stond volledig achter haar atleet en zijn ouders beleefden gisteren een prachtige dag (afgesloten met pizza’s a volonté).
Echt vakantie kan je de week voor een triatlon bezwaarlijk noemen. Er moet met zoveel rekening gehouden worden wat de atleten betreft waardoor er maar weinig ruimte overblijft voor improvisatie.
Wij kunnen hen dus enkel maar dankbaar zijn!!!!!