Komende zaterdag 12 september wordt er in de Groningse gemeente Winschoten een loopwedstrijdje georganiseerd… In de ‘molenstad’ schotelt men de atleten een mooi, verkeersvrij parcours van 10km voor in, rond en tussen Heiligerlee en Winschoten…koud kunstje op het eerste gezicht, even naar Groningen rijden voor 10km is misschien wat overdreven.

De waarheid is echter iets indrukwekkender en verklaart al meer de aanwezigheid van tal van Belgische atleten, waaronder enkele top-ultralopers In dit lieflijk stukje Nederland wordt dit jaar het Belgisch kampioenschap ultraloop gelopen en dit tijdens het eigenlijke wereldkampioenschap 2015.

Dit parcours van 10km zal dan ook platgelopen worden door de deelnemers die het maar liefst 10 keer mogen /moeten afleggen. Enkel de volle 100km geeft de atleten recht op de titel ‘finisher’ in dit BK/WK.

Een van mijn poulains, Olivier Verhaeghe, zal daar een eerste gooi doen naar een kwalificatie voor de befaamde Spartathlon in Griekenland. Het WK biedt immers kwalificatiemogelijkheden voor deze ‘hardloopwedstrijd’ tussen Athene en Sparta die in september 2016 wordt gelopen. Als Olivier erin slaagt om de 10 ronden af te leggen in sub 10u is zijn ticket binnen…voor een loterij in het voorjaar van 2016. Slagen in onze opzet is dus nog geen garantie aan deelname in Griekenland maar wel een strohalm waar we ons liever niet helemaal aan vastklampen.

Later dit jaar gaan we dus nog voor een rechtstreekse kwalificatie in een 24 uren loop te Santpoort (Nederland)…maar laat ons eerst maar eens dit BK overwinnen. De algemene repetitie tijdens de dodentocht in Bornem op 14 augustus was heel geslaagd en ondertussen in Olivier nog een stukje sterker geworden.

De voorbereiding van dergelijke exploten vergt enorm veel mentale en fysieke weerbaarheid. Dit is een ware aanslag op het lichaam en dus enkel te bereiken via doordachte schema’s, een wetenschappelijke benadering, heel veel discipline (van Olivier), steun van de omgeving en een bepaalde dosis geluk…hij verkeert in zijn beste vorm ooit en is er in alle opzichten klaar voor…maar om het in voetbaljargon uit te drukken…de wedstrijd moet gespeeld worden!

Succes Olli, ik bracht je aan de start, de weg naar de finish is voor jou maar ik ben je grootste supporter!! In alle geval ook onze oprechte dank aan David Claeys die de niet te onderschatten taak van mentor, man van de catering, steun en toeverlaat in goede en kwade momenten en chauffeur op zich zal nemen tijdens deze lange septemberzaterdag.