Naast ultraloper Olivier Verhaeghe had ik vorige zondag ook Roald Leijnen aan de start van zijn belangrijkste uitdaging van het seizoen…het trotseren van de winterse omstandigheden in de bossen van Kasterlee spreekt jaarlijks veel ijsberen aan die zo net voor de feestdagen plezier vinden in 15km lopen, 105 km mountainbiken en tenslotte nog eens 30km lopen. Ook Roald had dit op zijn verlanglijst staan…en kwam dan ook in september bij me aankloppen om hem daarbij te helpen.
Ik ben niet vies van een nieuw projectje dus gingen we aan de slag…ondanks een vervelende blessure die hem toch enige tijd van het lopen hield. Ik maakte er voor mezelf een erezaak van en Roald heeft zondag de kers op de taart gezet van een bijzonder intensieve periode voor ons allebei.

Lees hieronder zijn uitgebreid wedstrijdverslag en laat het een inspiratie zijn…

Deelname aan de “De hel van Kasterlee” stond al een tweetal jaar op mijn verlanglijstje. M’n bedoeling was om in 2014 reeds deel te nemen maar door een vervelende knie blessure werd 2014 voor mij een sportief rampjaar. Ik was echter wel aanwezig om Jurgen De Mits te begeleiden tijdens zijn wedstrijd. Toen al had ik mezelf beloofd dat ik aanwezig zou zijn op de versie van 2015.
Eerste doel echter in 2015 was terug pijn vrij kunnen sporten en in July deelnemen aan de Peakbreak een 8 daagse zware klim cyclo in de alpen/dolomieten. Mijn revalidatie verliep moeizaam en het fietsen kreeg prioriteit 1. Lopen was toch niet mogelijk.
Uiteindelijk was de Peakbreak goed verlopen en na een korte rust periode begon Kasterlee terug te kriebelen. Vooraleer me in te schrijven was het eerste belangrijke punt, kan ik lopen. Tweede punt, ik zocht naar een nieuwe wind om te trainen. Ik werd al een paar jaar begeleid, met succes trouwens, maar de swung was er toch een beetje uit. Na wat op zoek werk en rond horen uiteindelijk bij Dominic terecht gekomen. Ergens begin September onze eerste gesprekken gehad en de klik was er direct. Daarom besloten om inderdaad over te stappen en de voorbereiding naar Kasterlee verder te zetten met Dominic.
Mijn lopen was nog steeds niet pijnvrij dus vooraleer verder te gaan was eerst een scan van de knie nodig. Kasterlee doe je niet met een blessure. De scan was uiteindelijk beter dan verwacht en na advies bij kine Tom Duprez en Dominic me ingeschreven en vol motivatie beginnen werken. De opdracht was wel iedere dag stretching en ijs leggen, maar dat had ik er voor over.
Dominic had uiteraard geen ervaring met mijn mogelijkheden dus de basis voor een goed schema was een fiets- en looptest. Uit de test bleek dat de basis van het fietsen er lag, de test bij het lopen was hoopgevend, zeker omdat ik nog maar 1,5 maand aan het lopen was. Alleen, Dominic verplichte me mijn training zones met 10 slagen te laten zakken. Dat was eventjes slikken, maar een nieuwe coach is nieuwe regels en het vertrouwen was er wel.
Eind October was een eerste test voor mezelf, cross duathlon in Wetteren. De enige in de buurt met wat langere afstand. Ik eindigde uiteindelijk als 28ste, de overgang fietsen naar lopen ging zeer vlot en ik voelde wel dat naarmate de afstand in de wedstrijd vorderde ik meer en meer deelnemers passeerde. Dus een eerste positieve test en geruststelling om verder te werken op de ingeslagen weg.
De opbouw in November/December was duidelijk, langzaam opbouwen met op zaterdag steeds een training die meer en meer op Kasterlee begon te gelijken. Belangrijk voor mij was de afwisseling, 15uur trainen per week is veel maar door de variatie die Dominic in de schema’s stak bleef het plezierig en ik bleef ondertussen vooruitgang boeken.
Race day -1 week
Zoals iedereen wel al gehad heeft een week voor d-day had ik ook last van de darmen, rust pols omhoog, me toch zo goed niet voelen als de afgelopen weken enz. Ik was wel wat ongerust maar Dominic stelde me gerust met een gedegen uitleg.
Om rustig naar de wedstrijd te kunnen toeleven had ik een overnachting geboekt met de familie in Kasterlee. No stress dus bij het naar daar rijden, MTB klaar, loopschoenen klaar, kledij klaar (na 47000 keer het weerbericht te hebben gecheckt), voedingsschema van Dominic gevolgd voor het carboloaden. All done.
Met Dominic ook mijn wedstrijdzones doorgesproken voor de verschillende onderdelen. Dominic had er het volle vertrouwen in, nu ik nog ☺
Race day.
Startschot bij de Hel word gegeven om 8u. Om 7 uur afgesproken met mijn begeleiders tijdens de wedstrijd, Jurgen en Christophe de Mits on alles nog eens af te spreken. Zij zorgden voor de bevoorrading tijdens de wedstrijd en verplichte begeleiding tijdens de laatste run van 30km.
Ik voelde me goed bij de start, rustige pols. De eerste 15km gelopen in de zone die ik met Dominic had afgesproken. 1U04 en wat seconden aan de wissel zone, perfect op schema. Ik had echt overschot maar wist dat dit nodig was voor de rest van de wedstrijd. Ik had een trage wissel van lopen naar het MTB’en maar dat was bewust, niks vergeten, gelleke binnen doen (instructie van de coach) en dan de fiets op.
MTB parcours had ik niet verkend en dat bleek toch nog vrij lastig te zijn. Maar opnieuw de raad van Dominic gevolgd, die hartslag zone en niet forceren. Naarmate de rondes vorderden kon ik min of meer mijn tempo aanhouden en ik begon andere in te halen.Ik schoof rustig op van positie 125 in wedstrijd naar 102. Alleen, er zat per ronde telkens een stuk weide die niet te fietsen was, lopen in 15 cm modder over een lengte van 150m was knap lastig en lopen lukte echt niet meer toen ik de vijfde maal passeerde. Mentaal toch een domper als je weet dat je dan nog 30km moest lopen.
De wissel MTB/lopen was ik ongerust wat ik ging voelen in de benen, zeker ook omdat ik dit soort afstanden nog nooit had gelopen. Ik had een zeer snelle wissel en ik voelde onmiddellijk dat ik in een goede loop tred zat. Jurgen (4e vorig jaar in Kasterlee) begeleide me. Met het advies van Dominic in mijn achterhoofd begon ik aan die laatste 30km, blijven eten en drinken en de prijzen worden gedeeld in de laatste ronde van 15km was wat door mijn hoofd ging.
Ik voelde me verrassend goed, ik zag ook niet af en bovendien bleef ik anderen inhalen. En idd, terwijl andere duidelijk vertraagd zijn in de tweede ronde bleven mijn tijden dezelfde. Uiteindelijk de 30km afgewerkt in 2u12 (1ste ronde 1U10, 2de 1U12) en nog een versnelling kunnen plaatsen in de laatste 2km. Tijdens het lopen 32 man ingehaald, een eindtijd van 8U11 en een 70ste plaats behaald. Dit had ik echt niet verwacht.
Ik kan zeggen dat dankzij mijn training naast het sportieve afzien ook heb genoten. Dat kan alleen maar als je klaar bent op het juiste moment voor een wedstrijd. Thanks Dominic voor de goede begeleiding, schema’s, maar ook voedings- materiaal en mentaal advies en dit op een zeer korte periode.
Waarom doet een mens dit soort inspanningen, wel de voornaamste beloning voor mezelf waren mijn dochters die me net na de aankomst verwelkomen met een big smile en de woorden, papa 70ste, hoe zot goed is dat!!!
Naast de coach, een dank richting Christophe/Jurgen voor de bijna professionele begeleiding tijdens de wedstrijd, uiteraard de supporters en mijn vrouw en kids om het mogelijk te maken om dit soort wedstrijden op een goede manier voor te bereiden.
Nu twee weken verplichte rust (ja dat schrijft Dominic ook voor) en hier gebruik van maken om na te denken over de sportieve asperaties voor 2016. Kasterlee, I’ll be back kan ik wel al zeggen.