Alles begint met het plannen van een doel 2 jaar terug, ik zou wel eens een Ironman willen doen. Oftewel 3,8km zwemmen, 180km fietsen en 42,2km lopen in een en dezelfde wedstrijd. Heb daarbij een goede coach gezocht en Dominic mag trots zijn op wat hij bereikt met al zijn atleten, elk met zijn/haar doelen en talenten. Voor mij was dit een triatlon uitdoen! Na dus 2 jaar veel trainen en tijdens 1ste jaar kennis gemaakt te hebben met 1/4 en 1/2 triatlon was het dit jaar na een degelijke voorbereiding en enkele 1/2 triatlons tijd voor de Ironman van Zurich!
Ook Tor, Kasper en Kaat zagen het wel zitten om in Zurich het beste van zichzelf te geven. Allen om te genieten van deze sport en de ambiance die zo’n event met zich mee brengt. Op zaterdag 29/07 starten om 8u10 Kasper en Kaat aan hun Ironman 5i50 of 500m zwemmen, 20km fietsen en 5km lopen. Kasper deed er 1u17 over en Kaat deed het in 1u27. Om 18u15 mag Tor het beste van zichzelf geven in een Ironkids, loop van 2,5km, na 9min en 53sec loopt hij over de finish, dus aan 15km/u. Topprestaties van onze kids. De trend was gezet, ik wist wat er van mij verwacht werd 😉
We zijn ondertussen zondagmorgen 30 juli, de dag van de waarheid. Ik sta om 4u00 op zodat ik mijn ontbijt tijdig binnen heb en dit me geen parten speelt tijdens mijn sportieve uitdaging. Daarna maak ik me klaar, drinkbussen vullen, eten voor onderweg klaar steken en op zoek naar de bus die me naar de staartplaats moet brengen. Spannend moment, want bushalte is toch niet waar ik dacht en had maar 1 minuut reserve. Plots zie ik daar nog enkele atleten zitten en ik terug op mijn gemak. Zo kom ik tijdig aan de startplaats, ik loop nog een de wisselzone in om fietsbanden op te blazen, eten en drinken aan te vullen op fiets en in de zakken voor het fietsen en lopen. Nu op zoek naar coach Dominic, die ook meedoet aan deze wedstrijd. Nog wat keuvelen met de coach, laatste check zegt dat we er klaar voor zijn, alle voorbereidingen zijn goed, nu komt het erop aan mijn krachten goed te verdelen! Ik ga nog een laatste keer naar het toilet, doe mijn wetsuit aan en wandel naar de zwem-startzone. Daar groet ik nog even de supporters, vrouwlief en Kasper, Tor en Kaat komen iets later aansluiten nadat ze eerst langer van hun bed genoten hebben. Het weer is ideaal, windstil en de ochtendzon die de omgeving prachtig maakt. De profs vertrekken om 6u40, daarna volgt een rolling swim start of elke 5sec 8 atleten die het water in mogen. Atleten staan in volgorde van geschatte tijd, ik sta in het vak 70-80min. Ik wordt om 6u56 het water in gelaten en zwem 1u20 over 3,8km, 882ste plaats van een kleine 1800 deelnemers, zeer tevreden maar ook voldaan want dit is mijn zwakste onderdeel. De wissel naar de fiets verloopt vlot en volgens schema, ik kan aan mijn inhaalrace beginnen. Misschien iets te enthousiast tijdens mijn eerste van twee rondes maar alles verliep vlot, op die ene eekhoorn die plots de weg overstak en ik toch wel even in de remming ging om zeker niet onderuit te gaan, onmiddellijk denkend aan val van coach Dominic nog niet zo lang geleden toen we samen aan het trainen waren. Ook de hellingen verteerde ik vlot en ging ik vlot menig triatleet voorbij. Met de marathon die ik nog moet lopen in het achterhoofd schakel ik in de tweede ronde een versnelling lager, maar ook niet te laag hé. Na 180,2km gefietst te hebben met 1550 hoogtemeters in 5u34 en een 292ste tijd kan ik overschakelen naar loopschoenen voor de marathon. Eerste ronde lopen was ook wat parcoursverkenning en dit gaan we niet cadeau krijgen, 4 tunnels, enkele zones grind en kasseitjes. Maar de massa toeschouwers zijn er voor iedereen, we worden letterlijk vooruit gejuicht, “allé België”, “komaan Wannes”, “goed bezig” in alle talen. Na 1 ronde vlot gelopen te hebben zie ik het tempo zakken. Mijn maag heeft blijkbaar niet alle sportvoeding vlot verteerd en ik krijg maagkrampen, maar ik wil me er niet mee inlaten en zet door op karakter. In de derde ronde zakt het tempo nog en ik besluit minder voeding tot mij te nemen en de maag iets te laten rusten, tevens drink ik op 2 bevoorradingsposten, deze staan om de 2km, wat cola, nooit eerder gedaan en dus maar hopen dat dit goed komt. Deze acties samen de energieboost die ik krijg door het zien van mijn gezin bij het ingaan van de laatste ronde stuwt me opnieuw vooruit, tempo gaat weer lichtjes omhoog en na 4u05 finaliseer ik de marathon met een 289ste tijd en loop ik over de finishlijn van mijn eerste Ironman. Ik deed er in totaal 11u05min09sec over en eindig als 311ste atleet, 285ste man, en 58ste man in de leeftijdscategorie 40-44 jaar. Ik maakte nog een vreugdesprong zoals afgesproken met dochter Kaat! Dit is een zeer mooie ervaring en smaakt naar meer. Het was genieten met het ganse gezin.
Dank aan mijn vrouw en kinderen voor de support op alle vlakken, aan Dominic mijn coach, aan alle sponsors en leden van Endurance Team AdApp, de familie, de supporters ter plaatse en thuis. Ook aan de organisatie Ironman en in het bijzonder aan alle vrijwilligers die dit mogelijk maakten!

Energieke groeten van Ironman Wannes!