De temperaturen zijn bijzonder laag, een graad of 2 maar en het voelt aan alsof het aan het vriezen is. We halen ons nummer af rond 8u15 wat we zitten in de eerste wave, maken onze fietsen klaar en zetten ons loopgerief af in de wisselzone. We fietsen een 8km naar de start, voornamelijk naar beneden fietsen wat er ook voor zorgt dat we totaal afgekoeld aan de start komen. Rare start deze keer, allé voor mij dan toch, gewoon van eerst wat te zwemmen wordt het nu eerst wat bootje, kajak, varen, 4km. We nemen onze boot en gaan naar het water, de start wordt met 7 minuten vertraging gegeven vermits nog niet iedereen op het water lag met zijn boot. Met 150 boten samen op het water wordt het startsein gegeven, een grote chaos maw, gelukkig zaten we vrij goed vooraan en waren we goed vertrokken zonder veel getrek en gesleur. Kajakken blijkt nadien ook ons beste onderdeel met een 83ste plaats van net geen 300 duo’s die deelnemen, het was ook verplicht met 2 deel te nemen.

Al snel kreeg ik ijskoude handen want door het koude water kreeg ik niks opgewarmd, op de tanden bijten en doorzetten, dat komt straks wel goed was mijn geachte. Tijdens het kajakken kwam de zon ook al eens piepen en dat deed wel deugd maar hielp nog niet voor de handen. 4km is toch langer dan gedacht, maar is zo’n beetje als het zwemmen, je moet de juist cadans vinden en dan blijven gaan en niet denken aan de afstand. We brengen na 38minuten ons kajak terug op het droge en schakelen over naar de MTB. De ene helling na de andere volgen, de ene al steiler dan de andere en dan weer leuke afdalingen tot zeer technische afdalingen, maar alles lukt. Na enkele hellingen doe ik mijn handschoenen uit en krijgt alles opnieuw de juiste temperatuur. Ik krijg wel snel af te rekenen met wat materiaalpech tot 2x toe, bij het schakelen schiet de ketting naast kleinste tandwiel vooraan en komt klem te zitten. We verliezen onmiddellijk enkele minuten en onze mooie positie. Maar al snel blijkt dat de vele hellingen wegen in de benen van Jeroen waardoor we temporiseren, want aankomen is hier belangrijker dan winnen want om te winnen zijn we sowieso niet gekomen.

Ik ga vlot over de hellingen en merk het ook aan de hartslag dat er meer in zit en dat zal ik op het einde kunnen gebruiken. Na 22km mountainbiken komen we in de wisselzone en doen we onze loopschoenen aan. We hopen dat we de beentjes wat kunnen loslopen maar dat blijkt al snel valse hoop, ook tijdens de trailrun volgt de ene helling na de andere, Jeroen geeft het tempo aan gezien het voor hem het zwaarst weegt. Wel een zeer mooie trailrun, ik heb er enorm van genoten, mede omdat tempo voor mij zeer vlot te volgen was. Met de zon tussen de bomen en lopende langs de Ourthe en de hellingen rond ons was gewoonweg super gevoel! Na 8km lopen komen we opnieuw aan in de wisselzone voor een tweede tocht met de MTB over een afstand van 11km. We vertrekken en alles gaat vlot, maar na 5km krijgen we opnieuw met materiaalpech af te rekenen en deze keer serieus.

Een klapband bij Jeroen en gescheurde buitenband, dus niet te herstellen en dit net op het moment dat we konden beginnen afdalen. Jeroen neemt de eerste km voor zich al lopende met de MTB in de hand, want een andere oplossing was er niet. Na 1km lopen neem ik over want ik had nog de beste benen, ik loop dus de volgende 5km op en neer met een MTB in de hand naar de wisselzone. Jeroen rijdt op mijn, voor hem veel te kleine, MTB deze 5km naast me mee. Sommige hellingen gaan we samen te voet naar boven. Nog voor we aan de wisselzone zijn beslissen we dat ik ook de Bikerun zal lopen en Jeroen zal fietsen, hierdoor kan Jeroen zijn koersschoenen aanhouden en kan ik mijn lichtere trailschoenen aan voor een laatste run van 4km. We passeren nog even voorbij de bevoorrading en nemen er onze tijd. De eerste 2km zijn bergop en dan 2km bergaf, dat wist ik, waardoor ik ook alles kon geven in die eerste 2km. Ik stak al lopend tijdens de beklimming menig MTB’er voorbij en spurtte dan verder naar de finish waar Jeroen net op tijd komt aansluiten om alzo samen over de finish te bollen en dit na 5u28min. We zijn uiteindelijk 166 geëindigd en dit na de nodige materiaalpech en nog niet optimale conditie.

Dus best tevreden met dit eerste resultaat, want besluit staat al vast, dit doen we nog want smaakt naar meer!

Wannes Wylin