Na het verlof was het de bedoeling om mee te doen aan de 1/2 triatlon van Deinze, helaas gooide een blessure roet in het eten. Heb me dan maar gefocust op het offroad seizoen, met de langverwachte nieuwe mountainbike onder mijn gat, eindelijk 29 ipv 26 inch wielen en wat lichter. De Houffaraid als eerste wedstrijd op het programma! Ik boek B&B Au Canard om fris aan de start te staan en als toppunt krijgen we de avond voordien nog een pastaschotel en ’s morgens reeds om 6u30 (normaal om 8u) een sportief ontbijt. Een echte aanrader dus, Lore en Kurt, bedankt hiervoor!
Na het ontbijt rijden we, mijn vrouwke en ik, naar de start van de Houffaraid te Engreux, alles speelt zich af aan het Centre d’ ADEPS en rond de Barrage van Nisramont. Op het programma staat 25km mtb, 2km kajak, 13km trailrun, 2kml kajak en 14km mtb.
Om 9u vertrekken de duo’s en wij, de solo’s, om 9u05. We krijgen onmiddellijk een steile helling voorgeschoteld en dat maakt ook wel onmiddellijk de schifting. Helaas komen wij na enkele km’s in het zog van de laatste duo’s waardoor we soms toeren moeten uithalen om hen voorbij te geraken, maar al bij al gaat het goed. Ik ben goed gestart en hoop op dat moment dat ik dat ga kunnen volhouden want de hartslag schiet bij elke beklimming naar zijn maximum en ook in het dalen is het opletten. Na een 17km komen we in een prachtige afdaling waar ik met mijn nieuwe mtb de limieten van grip op de ondergrond leren kennen heb, aan 44km/h schuift mijn achterwiel onder mijn gat vandaan. Gelukkig heb ik niks alsook mijn mtb blijft gespaard van schade. De ketting er weer op en vooruit met de geit, berggeit in dit geval! Op naar de wisselzone waar we een kajak nemen om 2km te gaan varen, mooie verademing voor de benen maar de hartslag blijft hoog! Kajak uit het water en hop naar de wisselzone waar ik mijn trailschoenen aantrek om opnieuw die steile starthelling op te lopen deze keer, als je dat lopen kunt noemen natuurlijk? Onmiddellijk gaat het over naar toffe singletracks met steile hellingen en steile afdalingen, boomwortels, rotsen, … heel gevarieerd en enorm opletten dat je je voet niet omslaat. Alles gaat prima, halfweg een bevoorradingspost waar je je beker of kameelzak kan bijvullen, want bekers zijn er niet, er wordt hier ook aan het milieu gedacht, TOP! Ik vul mijn beker met water die ik leegdrink na het nuttigen van zo’n sportgelleke. De rest van de trailrun verloopt goed, de hartslag gaat nog steeds wild tekeer, maar wat wil je bij zo’n parcours. Ik kom terug aan de wisselzone, ik wissel van schoenen en start aan 2de keer kajakken. Net voor het einde van de 2km kajak kom ik via een supporter te weten dat ik in vijfde positie lig! Top, nu proberen vast te houden was mijn gedacht. Ik plaats mijn kajak bij de andere en loop naar mijn mtb om laatste onderdeel aan te gaan. De eerste 3km gaan opnieuw steil omhoog en het is enorm afzien, ik vrees dat ik de man met de hamer zal tegenkomen, heb het gevoel dat het niet vooruit gaat. Achteraf gezien moet dit blijkbaar een heel zwaar stuk zijn geweest want de tijdsverschillen met de collega sporters zijn niet anders dan de andere stukken. Dus ik heb kunnen standhouden en finish na 4h16min op een vijfde plaats. Super tevreden en moe gestreden genieten mijn vrouwke, trouwe supporter, en ik nog wat na! Toffe wedstrijd, proficiat Sport Events!