Op twee dagen voor de wedstrijd dringt een eerste volledige rustdag sinds onze aankomst zich op. Momenteel tekenen onze Rode Duivels de 2-0 aan hoor ik via de livestream op Radio 1. Donderdagochtend hier, donderdagavond daar…

Alle plichtplegingen vooraf zijn ondertussen achter de rug. Een indrukwekkende registratielocatie waarin tal van vrijwilligers je bijstaan, een 10-tal handtekeningen moeten gezet worden en alle noodzakelijkheden zoals badmuts, chip, racebags en startnummer je worden overhandigd. Het moet gezegd, de organisatie van één van de grootste ééndaagse sportevenementen ter wereld loopt op wieltjes, de Hawaiiaans/Amerikaanse ‘always feel good’ mentaliteit maakt de beleving compleet.
We kozen voor de (steeds noodzakelijke) wedstrijdbriefing in de taal van Moliére (woensdag 11u) om de grote toeloop voor de Engelse briefing op donderdagavond (pas) om 20u voor te zijn.
Nu rest er ons enkel nog de check-in van de fietsen en toebehoren op vrijdag om dan de laatste uren zo rustig mogelijk uit te kijken naar dat verlossende startschot op zaterdagochtend.

Eénmaal daar voorbij is het ieder voor zich en is elke meter voorwaarts er ééntje dichter bij de finish, het magisch moment dat iedereen hier zo snel mogelijk hoopt te beleven. Een weg bezaaid met wolfijzers en schietgeweren maar als geoefende soldaten proberen we die allemaal te omzeilen. Het geeft een gevoel van opluchting om het eindelijk te kunnen beleven.

Voor wie zich geroepen voelt om onze exploten van nabij te volgen zijn er in dit digitaal tijdperk geen obstakels. Via de app van Ironman kan onmiddellijk het juiste event gekozen worden om daarna via athlete tracker het startnummer of de familienaam in te geven van de persoon die u wenst te volgen. Meerdere atleten tegelijkertijd kunnen worden weergegeven…kwestie van niet in slaap te sukkelen tijdens de nachtelijke uren bij jullie over de plas.
Ook via de computer is het te volgen en dit via www.ironman.com > event kiezen > athlete tracker. Via deze weg is er ook een livestream van start tot aankomst met vooral spectaculaire beelden van de strijd in de voorste regionen bij zowel vrouwen als mannen.

55 Belgische triatleten van diverse leeftijden vertegenwoordigen ons land naast 2450 anderen uit alle windstreken. Iedereen opsommen zou ons wat ver leiden maar hier toch een paar interessante namen om te volgen.
Hannes Bonami (de man van de perfecte dynamische fietspositionering waarmee CrescenDo samenwerkt) uit Lotenhulle (2024), de immer sympathieke en sterke Charlene Ottevaere (1984) en Sam Gydé (1513), voormalig wereldkampioen in zijn age group en met zijn 10e deelname op rij een ervaren rot.
Voor de Eeklonaars onder ons, oud-Eeklonaar en zwemmer Geoffrey Dobbelaere staat hier, na een knappe kwalificatie in IM Vichy 2018, voor zijn debuut (1474). Zelf kreeg ik nummer 1466 toegewezen.

Blijf zeker op de hoogte van het entertainment tussen en de gooi naar eeuwige roem (en een hoop centen) van de absolute titanen. Het belooft een onderonsje te worden tussen verschillende Duitsers waaronder voormalige winnaars Jan Frodeno (2015-2016, vorig jaar een geblesseerd commentator), titelverdediger Patrick Lange (2017-2018) en Sebastian Kienle (2014).
Wij duimen uiteraard voor onze Bart Arnouts, vorige jaar vice-wereldkampioen, om dit Duits feestje te verstoren net zoals fenomeen op de Olympische afstand Alastair Brownlee, hier voor het eerst aan de start, ook zal proberen.
Bij de vrouwen gaat Daniela Ryf voor haar 5e overwinning op rij.
Anderzijds vallen verrassingen hier nooit uit te sluiten…hoewel ze allen soms overkomen als robots zijn de natuurelementen ook voor de professionele atleten doorslaggevend.

Nog even meegeven dat de mannelijke pro’s starten om 6u25, de vrouwelijke pro’s om 6u30 en dat er vanaf dan in leeftijdscategorieën wordt vertrokken. De groep van 40- tot 44-jarigen, onder andere ik dus, worden om 7u te water gelaten. Bij jullie in België komt Martine Tanghe dan het journaal van 19u presenteren.

Bedankt alvast voor de talrijke succeswensen, het is bijzonder fijn om met een rugzakje mentale steun te kunnen vertrekken.